De Waddeneilanden zijn een trekpleister voor honderdduizenden bezoekers. De aantrekkingskracht als toeristische bestemming én de uitdagingen van de wereld om de eilanden heen, maken dat ze uit balans dreigen te raken. Met Regio Deal De Waddeneilanden zetten de eilanden in op het terugbrengen van die balans voor nu en later. Aan de hand van vijf programmalijnen en diverse projecten geven het Rijk, Provincie Fryslân, Provincie Noord-Holland en de vijf eilandgemeenten (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog) de aankomende jaren een sterke impuls aan de brede welvaart op de eilanden.
Programmalijn 5: Circulaire EconomieCirculaire Economie is een opgave die alle programmalijnen raakt. Uitgangspunt van het Programma Waddeneilanden is dan ook om dat wat binnen de programmalijnen gedaan wordt ‘zo circulair mogelijk’ te doen. De uitgangspunten van een circulaire economie vragen nog wel om een stevige verankering op de eilanden. Dit gaat dan om bewustwording, een gunstig ontwikkelklimaat voor circulaire economie, het verwaarden van productstromen en omgaan met water.
Samenwerkingsproject: Circulair InkopenSteeds meer overheden kopen circulair in. Circulair inkopen en aanbesteden stimuleert innovaties, kan kosten besparen en draagt substantieel bij aan de klimaatopgave. Maar er zijn ook uitdagingen: hoe koop je circulair in? En wat levert het op? Hoe pak je dit het beste aan als een kleine gemeente op een Waddeneiland? En hoe trek je samen op met de andere eilandgemeenten?
OpdrachtMet het samenwerkingsproject ‘Circulair Inkopen’ willen de 5 eilandgemeenten bijdragen aan de transitie richting een circulaire economie. Bij inkoop en aanbesteding kiezen zij voor producten die zo min mogelijk uit primaire grondstoffen bestaan en die na hun eerste gebruiksfase herbruikbaar zijn. Tegelijkertijd willen zij rekening houden met andere ambities en doelen uit de Regio Deal. Circulair inkopen en aanbesteden is een belangrijk instrument om de circulaire economie op de eilanden te stimuleren. Elk eiland krijgt een maatwerktraject, passend bij hun startpositie en uitdagingen.
Activiteiten:- Korte termijn: Op elk eiland een overzichtelijke inkoopcasus circulair inrichten met hulp van externe kennis. De ervaringen worden gedeeld, en na het eerste traject volgt mogelijk een tweede.
- Langere termijn: Werken aan een strategisch circulair inkoopbeleid voor alle eilandgemeenten. Elk eiland krijgt een maatwerk aanpak.
- Inventarisatie op alle eilanden om tot een maatwerkprogramma te komen.
- Opleveren van maatwerkprogramma's met uitvoeringsplannen.
- Praktische adviezen bij inkoopcasussen, kennisdeling en maatwerk per eiland.
- Begeleiding van gemeenten bij toeleverende eilander ondernemers, maatwerk per eiland.
- Begeleiding bij het opstellen van strategisch circulair inkoop- en aanbestedingsbeleid.
Een projectleider (8-20 uur per week) die per eiland in beeld brengt wat er nodig is om tot een circulair, strategisch inkoop- en aanbestedingsbeleid te komen. De projectleider levert maatwerkprogramma's op en begeleidt de gemeenten in dit verandertraject.
Inzetbaarheid:De kandidaat is inzetbaar vanaf 15 oktober tot 1 april 2026 voor 8-20 uur per week. Optioneel kan de opdracht met één jaar worden verlengd. De startdatum is onder voorbehoud van een tijdige afronding van de Offerteprocedure.
Eisen
- De kandidaat is inzetbaar vanaf 15 oktober tot 1 april 2026 voor 8-20 uur per week. Optioneel kan de opdracht met één jaar worden verlengd.
- U voegt een cv van maximaal 3 pagina's A4 toe.
- Aantoonbare ervaring met begeleiding van gemeenten rondom circulair inkopen.
- Aantoonbare ervaring met de aanpak 'circulaire economie'.
- HBO werk- en denkniveau.
Wensen
- Bekend met interbestuurlijke samenwerking.
- Bekend met het bestuurlijk speelveld in Fryslân.
- Beschikt over voldoende juridische en financiële kennis van zaken.
- Beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit.