BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincies en brengt kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. BIJ12 zorgt voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. Hieraan wordt gewerkt vanuit 4 units:
- Faunazaken en ACSG (Advies Commissie Schade Grondwater)
- Natuurinformatie en Natuurbeheer (NiNb)
- GBO voor het beheer van gezamenlijke informatiesystemen
- Stikstof en Natura 2000
BIJ12 is opdrachtnemer van het Verbeterprogramma VHR-monitoring (VVM). Hierin wordt gewerkt aan de noodzakelijke en urgente verbeteringen in het landelijk stelsel van natuurmonitoring, informatievoorzieningen en rapportage, die voortkomen uit de gezamenlijke informatiebehoefte van Programma Natuur (PN), Programma stikstofreductie en natuurverbetering (PSn) en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De uitvoering daarvan is een opgave voor Provincies en Rijk gezamenlijk.
De activiteiten in dit programma zijn georganiseerd langs drie inhoudelijke programmalijnen, die voortkomen uit de verschillende vormen van monitoring: Natuurmaatregelen, Omgevingscondities en Doelbereik. Iedere programmalijn kent een projectteam. Ieder projectteam coördineert de activiteiten en werkt samen met vertegenwoordigers en experts van de deelnemende organisaties aan de resultaten van het programma. Naast de drie programmalijnen is in april 2024 de start gemaakt met de programmalijn Data en Informatievoorziening. Het programmamanagement wordt uitgevoerd door een klein programmateam bestaande uit de programmamanager en een programmasecretaris. In totaal bestaat het programmateam nu uit 14 collega’s.
ContextOpdrachtgever voor het programma VVM is de Stuurgroep Natuurmonitoring en -informatievoorziening met deelnemers namens de ministeries van LVVN, IenW, Defensie en de samenwerkende provincies. De uitvoering daarvan is ondergebracht bij BIJ12. Een programmateam van projectleiders, projectmedewerkers, een projectondersteuner en een programmamanager geven invulling aan het programma, in nauwe samenwerking met een netwerk van medewerkers van de provincies, Rijk en betrokken ketenpartners.
Om de provincies op langere termijn nog beter te kunnen ondersteunen met betrouwbare natuurinformatie, zet BIJ12 in op een programma voor de periode 2024 – 2030 dat is gericht op versterking van bestaande en nieuwe instrumenten voor natuurmonitoring en op verbetering van de samenwerking tussen de partijen die samen invulling geven aan de keten van natuurinformatie.
Wat ga je doenDe programmalijn ‘Doelbereik’ gaat over de natuurkwaliteit van habitattypen en soorten, in ecologisch opzicht in de gebieden. Het gaat in de werkpakketten binnen deze pijler om verbeterde monitoring omtrent de kwaliteit en omvang van habitattypen, populaties van soorten en de trends daarin, en leefgebieden.
Onder de pijler Doelbereik vallen zes ‘werkpakketten’. Als projectleider Leefgebieden ben je verantwoordelijk voor twee werkpakketten. Voor beide werkpakketten zijn werkgroepen actief waarin de provincies, Rijkswaterstaat en Defensie deelnemen. Voor het werkpakket leefgebieden wordt in 2025 een uitvraag bij een externe partij gedaan voor de begrenzing van leefgebieden van VHR-soorten. Dit proces; de uitvraag en uitvoering van onderzoek en opstellen van pilots in samenwerking met externe partijen, begeleid je van A tot Z.
FunctieomschrijvingAls projectleider Leefgebieden werk je samen met de andere projectleiders en inhoudelijk adviseurs binnen het programma. Je bent verantwoordelijk voor advies aan de Projectleider Doelbereik en de coördinatie van de werkpakketten. Met jouw coördinerende vaardigheden begeleid je werksessies, (proces en de planning) waarbij het aanjagen van kennis, communicatie met de provincies, Rijk en betrokken ketenpartners, en de afstemming van gemaakte afspraken belangrijk is.
Je begeleidt en ondersteunt op kwaliteit en haalbaarheid van de activiteiten die nodig zijn voor het verbeteren van de natuurmonitoring in Nederland vanuit de eisen van de VHR. Je helpt met het specificeren van de behoeften en uit te voeren stappen en neemt hierin een proactieve rol. Je zorgt, samen met het team, dat besluiten en processen zichtbaar zijn bij de interbestuurlijke werkgroepen.
In deze functie heb je ook een inhoudelijke rol, waarbij je adviseert en onderzoekt hoe de nieuwe activiteiten en instrumenten voor natuurmonitoring het beste getoetst kunnen worden door middel van pilots.
Taken- Je werkt samen met de projectleidersleiders van de programmalijn aan het uitvoeren van het VVM.
- Je stuurt op proces, voortgang, doelen en draagvlak in de werkgroepen.
- Je bent in staat complexe vraagstukken te vertalen en begeleidt de kwaliteit en haalbaarheid van de op te leveren producten binnen de werkpakketten.
- Je hebt aandacht voor zowel de inhoud als het proces van het ontwikkelen van nieuwe instrumenten op gebied van monitoring van soorten, habitattypen en leefgebieden.
- Je begeleidt de uitvraag en uitvoering van onderzoek en opzet van pilots, in samenwerking met externe partijen.
- Je herkent belangen en bevordert effectieve communicatie en samenwerking tussen stakeholders (bestaande uit partijen zoals de provincies, ministeries, terreinbeherende- en soortenorganisaties).
- Je geeft inhoudelijke input en ziet samenhang met aangrenzende programma’s en projecten.
Aantal uur per week: 32 – 36 (deels op locatie van kantoor BIJ12 te Utrecht, deels thuis)
Verlengingsopties van 2 maal 12 maanden.
Eisen
- Kandidaat is akkoord met: 32-36 uur per week werken, de procedure en inhuurvoorwaarden, en dat de shortlistcriteria waarheidsgetrouw worden ingevuld.
- Nee, naast het cv dient een toelichting op alle eisen en shortlistcriteria gegeven te worden in één document. Velden in het DAS-systeem mogen niet worden gebruikt voor teksten.
- Beschikken over HBO/WO werk- en denkniveau, duidelijk benoemd in het cv met informatie over de opleiding, locatie, afronding en diploma.
- Minimaal 5 jaar recente relevante werkervaring als projectleider met specifieke, inhoudelijke onderbouwing in het cv.
- Aantoonbare ecologische opleiding of werkervaring met natuur/milieu, duidelijk benoemd met specifieke, inhoudelijke onderbouwing in het cv.
Wensen
- Kennis van relevante wet- en regelgeving (VHR, Wnb, Wsn) en ervaring met methodieken van natuurmonitoring (Natura 2000, PAS, SNL, NEM en/of VRN).
- Werkzaam geweest bij een groen adviesbureau, overheidsorganisatie, terreinbeherende organisatie of soortenorganisatie.
- Werkervaring met interbestuurlijke processen bij provincies of rijksoverheid.
- Ervaring met het faciliteren van multi-stakeholderprocessen.
- Ervaring met het begeleiden van externe (groene) bureaus voor ecologisch advies en onderzoek en/of pilots.
- Persoonlijke eigenschappen: resultaatgerichtheid, geduld en affiniteit met werkprocessen, omgevingssensitiviteit, teamspeler, analytisch vermogen, flexibiliteit.
- Vaardigheden: aansturen van processen, opstellen van rapporten en bestuurlijke beslisdocumenten, aanvragen uitzetten en coördineren bij adviesbureaus, begeleiden van werksessies en werkgroepen, kunnen werken in een dynamische en bestuurlijke omgeving, communicatieve vaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk).
- Kennis: aantoonbare werkervaring met projectmanagement en het begeleiden van werksessies, ervaring met natuurwetgeving-gerelateerde projecten, ervaring met de begeleiding van onderzoek en/of opzetten van pilots, ervaring met werken binnen een overheidsorganisatie.