Organisatie
De gemeente Zeist is een moderne werkgever met betrokken medewerkers die zichzelf zijn. Onze kernwaarden zijn ‘vertrouwen, kracht en nabijheid’. De werksfeer is open en prettig, met ongeveer 400 collega’s die werken voor en met zo’n 67.000 inwoners. Hierdoor is het niet te massaal, zijn de lijnen kort en de mogelijkheden groot. Onze cultuur is informeel en onze werkwijze integraal en interactief. Ontwikkeling is essentieel: we moeten als organisatie weten wat er speelt in de samenleving en daar flexibel op inspelen.
Opdracht
In Zeist vinden we het belangrijk om te leren van onze gedeelde geschiedenis en hoe deze doorwerkt in het heden. We zijn ons bewust van deze geschiedenis en leren ervan. Het onderzoek richt zich op de betrokkenheid van de gemeente Zeist bij koloniale slavernij. Het thema koloniale slavernij is op alle fronten een omvangrijk onderwerp; het betreft een groot geografisch gebied en een lange historische periode. De concept onderzoeksvraag luidt: ‘In hoeverre is de gemeente Zeist betrokken geweest bij de koloniale slavernij?’
Onderzoek
Het onderzoek zal de verwevenheid van de gemeente Zeist en haar bestuurders met het slavernijverleden in beeld brengen door middel van literatuur- en archiefonderzoek. Daarnaast wordt de doorwerking van dat verleden op de hedendaagse Zeister samenleving onderzocht, bijvoorbeeld door interviews met nazaten af te nemen. Het eindresultaat zal bestaan uit een publieksvriendelijke publicatie, historische verhalen, interviews en educatief materiaal voor scholen.
Kandidaten
Het onderzoek kan worden uitgevoerd door een (hoofd)onderzoeker, eventueel aangevuld met andere onderzoekers. Dit kan zelfstandig of via een instituut of organisatie. Bij meerdere onderzoekers kunnen zij worden toegevoegd tot één inschrijving. Het eindproduct van het onderzoek staat centraal.
Eisen
- Een korte beschrijving van hoe de opdrachtnemer de opzet van het onderzoek voor zich ziet, inclusief de tijdlijn.
- Aantoonbare kennis van het doen van onderzoek op historisch gebied.
Wensen
- Aantoonbare werkervaring met het doen van onderzoek op historisch gebied in opdracht van een overheidsinstelling.
- Minimaal 5 jaar ervaring met schrijven van (wetenschappelijke) boeken die toegankelijk zijn voor een breed publiek.
- Aantoonbare werkervaring met het doen van onderzoek binnen een archief.
- Onafhankelijk onderzoeker met gevoel voor precaire onderwerpen en inlevingsvermogen voor wat dit mogelijk kan betekenen in de samenleving.
- De sensitiviteit om de klankbordgroep op een passende manier te betrekken bij het onderzoek.
- Analytisch en samenwerkingsgericht.
- In staat om op bestuurlijk- en directieniveau te adviseren.