Speerpuntcoordinator Toekomstbestendige Werklocaties

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

Sluit op: 6 mei 2025 om 09:00
Max. Uurtarief: 115
Aantal uur per week: 16
Provincies: Gelderland
Segmenten: Ruimtelijke ontwikkeling

Omschrijving

Soorten Inhuur: Freelance
Start datum: 1 juni 2025
Eind datum: 1 juni 2026

Organisatie
De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) is een samenwerkingsverband van zeventien gemeenten op basis van een gemeenschappelijke regeling. Tot de GMR behoren de gemeenten Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. Onze regio staat voor de uitdaging hoe om te gaan met groei van wonen, werken en mobiliteit, zodat we een balans kunnen vinden tussen levendige stedelijkheid en ontspannen leefbaarheid: groene groei!

Om dit te bereiken gaan de zeventien gemeenten die de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen vormen samen aan de slag met vijf opgaven: Circulaire regio, Productieve regio, Ontspannen regio, Groene groeiregio en Verbonden regio. Onze opgaven bevinden zich vooral op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling (waaronder wonen, landschap, verkeer en mobiliteit) en sociaaleconomische ontwikkeling (waaronder werkgelegenheid, bedrijvigheid, recreatie, toerisme en cultuur). Binnen de regio en richting Den Haag en Brussel profileren we ons als dé Groene Metropoolregio van Nederland en als (inter)nationale circulaire topregio 2050.

Opdracht
De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is op zoek naar een speerpuntcoördinator Toekomstbestendige Werklocaties. Als speerpuntcoördinator ben je inhoudelijk de eerste contactpersoon en aanjager van dit dossier. Je stemt regelmatig af met de opgavemanager Productieve regio en de bestuurlijk accounthouder. Binnen de opgave Productieve regio werkt de Groene Metropoolregio aan een drietal economische speerpunten, waaronder het speerpunt Toekomstbestendige Werklocaties. Goede toekomstbestendige werklocaties zijn belangrijk voor onze economie. Deze werklocaties moeten zo zijn ingericht dat bedrijven er goed kunnen ondernemen, nu en in de toekomst. Daarnaast spelen werklocaties een belangrijke rol in het behalen van onze doelstellingen voor de energietransitie, circulariteit en biedt het evenwicht aan de grote woningbouwopgave die onze regio heeft (balans tussen wonen en werken).

Wij hebben afgelopen periode hard gewerkt aan een Regionaal Programma Werklocaties 2025-2028 (RPW). Het RPW is een verplichting vanuit de provinciale verordening en moet een keer in de vier jaar opgesteld worden. Het RPW gaat over bedrijventerreinen, kantoorlocaties, campussen en locaties voor perifere detailhandel. Het gaat vooral over het juiste bedrijf op de juiste plek. Daarvoor kijken we (naast nieuwe locaties) ook expliciet naar bestaande locaties en zetten we in op herstructurering, verdichting, behoud werklocaties etc. Met werklocaties leveren we een bijdrage aan onze brede welvaart. Daarom maken we in het RPW ook afspraken over een aantal andere relevante onderwerpen zoals netcongestie, huisvesting arbeidsmigranten, logistiek en circulariteit.

De koers voor de komende 4 jaar ligt er dus al, maar de stap naar uitvoering is zeker geen eenvoudige. Dat is met name waar jij voor aan de lat staat; zorgdragen dat de afspraken die we in het RPW 2025-2028 gemaakt hebben goed landen bij gemeenten; van papier naar uitvoering dus. Onder andere de herstructureringsopgave is zeer complex en kunnen we niet zonder andere partijen. Hoe krijgen we dit in beweging? Hoe kunnen we onze gemeenten daarbij helpen? Wat is er nodig om stappen te kunnen zetten? Wie hebben we daarbij nodig?

Monitoring van de ontwikkelingen is ook een belangrijk onderdeel van de regionale afspraken. Halverwege de 4 jaar moet er een monitor liggen, daar sta je ook voor aan de lat. Wellicht moeten we bijsturen, het RPW aanpassen. In 2029 moet er weer een nieuw RPW liggen, dat proces zal al tweede helft 2027 starten. Je komt te werken in het opgaveteam Productieve regio. Een team van 7 personen. Je werkt nauw samen met de opgavemanager, procesondersteuner, gemeenten, provincie en soms ook met andere stakeholders zoals ondernemersverenigingen en bedrijven.

Je bent voorzitter van het Intergemeentelijk Overleg Werklocaties (IOW). In het IOW zit een ambtelijke vertegenwoordiging van alle subregio’s, mensen met veel kennis en kunde over werklocaties. Daarnaast is er ook een breed ambtelijk platform (Ambtelijk Platform Productieve regio), voorgezeten door de opgavemanager, waar je met alle gemeenten inhoudelijke zaken kunt bespreken. Daarnaast is er ook een regionaal bestuurlijk overleg (Bestuurlijk Platform Productieve regio) voor de bestuurlijke zaken. Het RPW staat niet op zichzelf, er liggen belangrijke links met de andere speerpunten maar ook met de andere opgaven. Ook daarvoor wordt je inzet gevraagd, samenwerking en medewerking. Je zit dus zeker niet op een werklocatie-eiland.

Voor deze opdracht verwachten we een grote mate van zelfstandigheid om invulling te geven aan de hierna genoemde taken. Dit doe je in nauwe samenwerking met de opgavemanager. Jouw taken zijn:

– Aansturen en uitvoering geven aan het RPW 2025-2028 en gemeenten daarbij ondersteunen
– Zorgdragen voor de monitoring van het RPW
– Proces oppakken en begeleiden om te komen tot een nieuw RPW in 2029
– Voorzitten en stimuleren van het Intergemeentelijk Overleg Werklocaties (IOW) inclusief vooroverleg, agendering etc.
– Het toetsen van nieuwe initiatieven aan het lopende RPW en hiervoor samen met het IOW adviezen opstellen voor het Bestuurlijk Platform Productieve regio
– Signalen uit andere regionale opgaven en speerpunten oppakken en integreren in RPW
– Gevraagd en ongevraagd adviseren van het bestuurlijk overleg voor wat betreft Toekomstbestendige werklocaties
– Opdrachtgever naar extern(e) bureau(s) voor onderzoeken en monitoring.
– Deelnemen en bijdragen aan ambtelijke en bestuurlijke overleggen (presentaties, advisering etc.).
– Inspelen op bestuurlijke/politieke processen waar nodig en onderhouden van netwerk tussen regiogemeenten en provincie Gelderland (zowel ambtelijk als bestuurlijk)
– Initiëren van communicatie waar nodig en regelen van een professionele opdrachtverstrekking aan (economische en juridische) adviseurs onder verantwoordelijkheid van opgavemanager Productieve regio.

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr
Is hybride werken mogelijk: Ja

Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever worden gepland op maandag 12 mei 2025. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op vrijdag 10 mei 2025 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Deze opdracht voor inhuur wordt gegund via een aanbestedingsprocedure. De opdrachtgever heeft specifieke eisen en wensen geformuleerd. Om in aanmerking te komen, dien je te voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast kun je extra punten verdienen door tegemoet te komen aan de wensen.

Eisen

  • Een aantoonbaar afgeronde hbo bachelor opleiding.
  • Aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als adviseur/projectleider op het vlak van werklocaties en economisch beleid, benoem duidelijk waar dit is opgedaan.
  • Aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar met programmamanagement en het schrijven van bestuurlijke adviezen.

Wensen

  • Aantoonbare werkervaring in de afgelopen 4 jaar met het aansturen en/of ondersteunen van de uitvoering van het RPW.
  • Aantoonbare werkervaring en kennis van/over de regio, licht dit toe in een aparte alinea in het cv.
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als adviseur/projectleider op het vlak van werklocaties en economisch beleid.
  • Aantoonbaar zelfstandig, proactief en initiatiefrijk. Beschrijf hier 2 concrete voorbeelden in relatie tot de opdracht.

Reageer op opdracht

Toegestane typen: : .pdf, .doc, .docx