Over VNG Realisatie
VNG representeert de ruim 342 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein.
- Verbeteren van de dienstverlening.
- Een efficiënte en wendbare organisatie.
- Anticiperen op de toekomst.
Over Focus op Uitvoering
Focus op Uitvoering is een beweging met daaronder een aantal programmalijnen. De opdracht is om met gemeenten en zoveel mogelijk vanuit de praktijk invulling te geven aan:
- De visie dat uitvoering leidend is voor beleid.
- Zichtbaar te maken waar de grootste uitdagingen liggen (beeld van de praktijk).
- Te onderzoeken wat geleerd kan worden van de aanpak en werkende elementen en deze kennis te delen (lerend netwerk).
- Te onderzoeken wat dit vraagt aan landelijke kaders en dit te bespreken met het rijk (input voor beleid).
We werken met een klein team aan het initiëren, versnellen en borgen van activiteiten die ten goede komen aan de uitvoerbaarheid en uitvoeringskracht van gemeenten.
Over de programmalijn uitvoerbaarheid
Het hoofddoel van de programmalijn uitvoerbaarheid is uitvoerbare wet- en regelgeving voor gemeenten. Om dat doel te bereiken zetten we in op:
- Betere en eerdere betrokkenheid van gemeenten bij de ontwikkeling van rijksbeleid.
- Brede bekendheid (bij rijk, politiek en gemeenten) van knelpunten en oplossingsrichtingen in de uitvoering van taken door gemeenten.
Kennisoverdracht, agenderen en leren en ontwikkelen staan centraal in de activiteiten die we in dat kader ondernemen. Denk hierbij aan het organiseren van kennissessies over uitvoerbaarheid, het opstellen van een gemeentelijke stand van de uitvoering, het monitoren van de voortgang op het samenwerken aan uitvoerbaar beleid op verschillende dossiers en het beproeven van de nieuwe werkwijze in de praktijk.
Omschrijving van de opdracht
Hoe je invulling geeft aan jouw functie, bepaal je deels zelf. Duidelijk is wel dat het in jouw werk essentieel is om te weten wat er speelt. Als secretaris voor de programmalijn uitvoerbaarheid vervul je een verbindende functie op zowel inhoud als relatie in het programma. Je hebt oog voor de rode raad in de verschillende actielijnen en bent bereid een grote diversiteit aan taken op te pakken. Je bouwt en onderhoudt het interne en externe netwerk en monitort alle activiteiten zorgvuldig, waarmee je ervoor zorgt dat jij of de andere leden van het team op de juiste momenten aan tafel zitten. Je zorgt voor structuur, verslaglegging, organisatie van bijeenkomsten, maar ook voor annotaties en voorstellen voor het MT en de VNG-directie.
Als secretaris heb je een aantal organiserende en faciliterende taken. Je plant bijeenkomsten in, bereidt deze voor en maakt verslagen. Daarnaast lever je ook een inhoudelijke bijdrage door het uitbrengen van adviezen. Je haalt bijvoorbeeld binnen de organisatie de voortgang op m.b.t. het werken met de Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden (UDO). Je analyseert deze informatie, rapporteert en adviseert hierover.
Daarnaast lever je een inhoudelijke bijdrage aan de Stand van de Uitvoering door deskresearch te doen en interviews en gesprekken bij te wonen. Ook verbind je deze activiteiten met ontwikkelingen binnen en buiten VNG. Waar nodig pak je zelfstandig afgebakende taken op.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- Bewaken van de planning en de voortgang van het programma uitvoerbaarheid op alle onderdelen.
- Organisatiebreed ophalen van informatie m.b.t. de voortgang op UDO-trajecten, deze informatie analyseren, opstellen van rapportages en advisering over vervolgacties.
- Onderhouden van contacten met de leden van het programmateam en projectteam, evenals met koepels en vakverenigingen van gemeenten.
- Het uitvoeren van stakeholderanalyses en ondersteunen van stakeholdermanagement, zoals het bijhouden van overzichten m.b.t. contactgegevens en communicatie met belangrijke stakeholders.
- Opstellen van agenda's voor en het maken van verslagen van vergaderingen.
- Advisering over en inhoudelijke voorbereidingen voor bijeenkomsten en verslaglegging.
- Leveren van een inhoudelijke bijdrage aan de Stand van de Uitvoering.
- Opstellen van annotaties en voorstellen voor het MT en de VNG-directie.
- Bijdragen aan evenementen.
- Bijdragen aan communicatie-uitingen.
Resultaat van de opdracht
Beoogde resultaten, als (direct of indirect) gevolg van jouw bijdrage:
- Inzicht in de voortgang van de UDO binnen de VNG o.b.v. gestructureerde informatie verkregen van gemeenten en van collega’s binnen de VNG.
- Een analyse op de informatie zodat gerichte vervolgacties benoemd kunnen worden.
- Verkregen informatie is geanalyseerd zodat een verantwoording kan worden afgelegd over de subsidiebesteding en dit kan worden gemonitord.
- Monitorsystematiek is ingericht.
- Goede organisatie van bijeenkomsten.
- Heldere communicatieberichten zijn opgesteld.
- Delen van geleerde lessen die voortkomen uit bijeenkomsten en uit het netwerk.
- Opgeleverde Stand van de uitvoering; als onderdeel van jouw opdracht heb je het proces goed gefaciliteerd en een inhoudelijke bijdrage geleverd.
Eisen
- HBO of WO werk- en denkniveau, aantoonbaar door een afgeronde HBO-opleiding of WO-opleiding bij voorkeur in de richting van bestuurskunde.
- Minimaal 2 jaar werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving in de rol van beleidsadviseur en/of secretaris, waarbij je schakelde tussen bestuur, beleid en uitvoering.
- Aantoonbare (o.b.v. c.v.) kennis van de gemeentelijke praktijk, opgedaan in dienstverband of opdrachten voor/bij gemeenten voor de duur van minimaal 2 jaar.
- Ervaring met het inrichten van monitors, blijkend uit cv.
- We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.
- Inschrijver gaat expliciet akkoord met de concept overeenkomst welke als bijlage bij de offerteaanvraag beschikbaar is gesteld.
- De kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek.
- De aangeboden kandidaat is beschikbaar voor de functie gedurende de periode en het aantal uur zoals beschreven in de offerteaanvraag.
- Door de inschrijver is één CV en één motivatiebrief van de aangeboden kandidaat aangeleverd. Deze twee documenten zijn opgeslagen in de map ‘Extra documenten’.
Wensen
- Na gunning van de inhuuropdracht ontvangen alle inschrijvers een terugkoppeling van de uitvraag. De terugkoppeling betreft onder andere een (Excel) overzicht met de ranking van alle inschrijvers en de score op de gunningscriteria/kwaliteit. In dit overzicht worden de namen van alle inschrijvers vermeld (dit is de leveranciersnaam, niet de naam van de kandidaat).
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met projectmatig werken.
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het maken van analyses op basis van data en het rapporteren daarover.
- Aantoonbare ervaring met het werken met diverse stakeholders in complexe situaties met verschillende belangen en met maatschappelijk gevoelige onderwerpen.
- Kandidaat is bekend met het proces van (interbestuurlijk) totstandkomen van beleid en de rol van VNG in de beleidscyclus (aantoonbaar beschreven in motivatiebrief en/of CV).