De VNG representeert de ruim 342 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- verbeteren van de dienstverlening;
- een efficiënte en wendbare organisatie;
- anticiperen op de toekomst.
Naleving is een team binnen VNG Realisatie. Het team ondersteunt gemeenten bij het versterken van de preventie-, toezichts- en handhavingspraktijk in het sociaal domein. Dit doet zij door kennis te ontsluiten en beschikbaar te stellen voor gemeenten via een kennisbank, website, fora, trainingen, webinars, workshops, (regio)bijeenkomsten en advisering.
Omschrijving van de opdrachtGemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitvoering van diverse wettelijke taken binnen het sociaal domein. Naast het goed organiseren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven hoort hier ook een adequate invulling van de toezichts- en handhavingsfunctie bij. Samenwerking tussen afdelingen binnen de gemeente en met ketenpartners is daarbij belangrijk. Als adviseur ondersteun je gemeenten met de kennis, ervaring en het netwerk van het projectteam multidisciplinaire samenwerking naleving (MSN).
Eisen
- Minimaal 3 jaar ervaring met toezicht binnen het sociaal domein bij de overheid (P-wet, BRP).
- Werkervaring in een gemeentelijke context en vergelijkbare (overheids)organisatie en projectaansturing.
- Kennis en ervaring met voeren van gesprekken op bestuurlijk en ambtelijk niveau. Beschrijving vanuit werkervaring en/of motivatiebrief. Nader te verifiëren tijdens gesprek.
- Minimaal HBO werk- en denkniveau.
- De kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek. 17 oktober 2024, van 9 tot 11 uur (digitaal).
- Minimaal 5 jaar werkervaring binnen een afdeling burgerzaken.
- Minimaal 5 jaar werkzaamheden verricht rondom de BRP wetgeving.
Wensen
- Werkervaring met ketenpartners van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams.
- Geef aan hoeveel jaren de aangeboden kandidaat ervaring heeft met de aansturing van projecten (opstellen plannen, adviezen, voortgangsrapportages, en verantwoordingen) in de rol van projectleider of anderszins.
- Werkervaring met lokale overheden en haar partners in de subregio’s Noord-Oost Nederland.
- De voorgestelde kandidaat is proactief en een echte teamplayer en kan dit ook aantoonbaar maken.
- Geef aan hoeveel werkervaring de kandidaat heeft als adviseur in domein overstijgende (netwerk)samenwerking tussen Rijk en medeoverheden of tussen overheden en ketenpartners.
Aan het einde van de opdracht hebben gemeenten, die (complexe) vragen dan wel een ondersteuningsbehoefte hadden m.b.t. handhaving- en nalevingsvraagstukken binnen het sociaal domein op gebied van Werk en Inkomen (W&I), BRP, privacy, integrale samenwerking, arbeidsmigrantenproblematiek, informatiepositie en hieraan gerelateerde thema’s, een praktisch en concreet handelingsperspectief.