Opdrachtomschrijving
De senior beleidsadviseur is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuw beleid voor de lijnbusbaan en het opstellen van een nieuwe taxiverordening. Dit omvat het opstellen van regelgeving, het betrekken van stakeholders en het waarborgen van een soepele uitvoering van de beleidsmaatregelen. Het ontwikkelen van een lijnbusbaanbeleid voor taxi’s en het opstellen en/of aanpassen van de lokale taxiverordening in Amsterdam. Doel: De opdracht heeft als doel het creëren van beleid voor de toegankelijke inzet van taxi’s op lijnbusbanen en het aanpassen van de bestaande lokale taxiverordening om de verduidelijking en effectiviteit van deze inzet te waarborgen. Dit beleid moet zowel de belangen van de taxi-industrie als van andere weggebruikers en de openbare veiligheid in balans houden. De reden van de opdrachtverstrekking is een nieuwe vastgestelde taxikoers door de wethouder en het ontbreken van voldoende capaciteit om dat binnen het beoogde tijdsbestek uit te voeren.
Werkzaamheden
Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden:
- Ontwikkelen van nieuw beleid – Opstellen van een conceptverordening voor het taxibeleid en een beleidskader voor de lijnbusbaan.
- Stakeholdermanagement – Betrekken van interne en externe partijen, waaronder de taxi- en OV-branche, om draagvlak te creëren.
- Beleidsimplementatie voorbereiden – Zorgdragen voor een helder implementatieplan en strategie voor het nieuwe beleid.
- Bestuurlijke afstemming – Adviseren van het bestuur en zorgen voor tijdige besluitvorming over de voorgestelde beleidsmaatregelen.
- Monitoring en evaluatie – Toetsen van het beleid op effectiviteit en waar nodig aanpassingen voorstellen.
Specifiek
Opstellen en implementeren van een nieuwe of herziene taxiverordening en een vernieuwd lijnbusbaanbeleid dat aansluit bij actuele mobiliteitsontwikkelingen en regelgeving.
Meetbaar
- Een conceptversie van de taxiverordening en het lijnbusbaanbeleid wordt uiterlijk Q2 2025 opgesteld en besproken met relevante stakeholders.
- Het definitieve beleid wordt vóór 2026 vastgesteld.
Acceptabel
- Het beleid wordt afgestemd met alle betrokken stakeholders.
- Betrokken partijen leveren input via consultaties en participatiesessies.
Realistisch
- Rekening houdend met bestuurlijke en juridische procedures, wordt er een haalbare planning opgesteld met ruimte voor consultaties en evaluaties.
- Beschikbare middelen en capaciteit worden efficiënt ingezet voor onderzoek, beleidsontwikkeling en implementatie.
Tijdgebonden
- Conceptversie gereed in Q2 2025.
- Stakeholderconsultatie en aanpassingen in Q3 2025.
- Definitieve vaststelling in Q4 2025.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
Opdrachtgever(s)
Verkeer en Openbare Ruimte (V&OR) zorgt voor de bereikbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de openbare ruimte van Amsterdam. We werken aan een stad die bereikbaar is op alle niveaus: internationaal, nationaal, regionaal, stedelijk en lokaal. Verkeer en Openbare Ruimte is de eigenaar van het integrale stedelijk verkeer en vervoersysteem (behalve rail), regisseur van de mobiliteitsketen en namens het bestuur eigenaar van de stedelijke eigendommen.
Het programma taxi is een onderdeel van de programmaorganisatie van de directie V&OR. Het Programma Taxi werkt aan fijnmazig taxivervoer, waarbij bereikbaarheid, toegankelijkheid én dosering centraal staat. Dit doen we met een team aan experts op het gebied van beleid, communicatie, onderzoek & data, operationeel projectmanagement en verkeerstactiek.
Eisen
- CV toevoegen – U voegt het cv toe van de kandidaat. Het cv is opgesteld in het Nederlands en is maximaal 5 A4 groot. Als een cv meer dan 5 A4 omvat worden alleen de eerste 5 A4 meegenomen in de beoordeling. Het cv dient enkel en alleen ter verificatie van de bij de eisen en wensen gegeven antwoorden. Als het cv niet overeenkomt met de door u gegeven antwoorden kan de gemeente Amsterdam besluiten uw offerte af te wijzen.
- Werk- en denkniveau – De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over een wo werk- en denkniveau. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
- Toevoegen motivatie – Geef in maximaal 1 A4 aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht. Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
- Werkervaring – De aangeboden kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met werken bij een gemeente. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
- Werkervaring – De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare ervaring in relatiemanagement. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
- Referentie – U dient minimaal 1 relevante referentie op te geven van de aangeboden kandidaat. Vul in: organisatie naam contactpersoon telefoonnummer contactpersoon. Na afstemming met kandidaat en na het gesprek kan de opdrachtgever besluiten om in contact te treden met de referentie. Let op: de referentie dient op de hoogte te zijn.
Wensen
- Werkervaring – De aangeboden kandidaat heeft ervaring bij een G4-gemeente. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.
- Werkervaring – De aangeboden kandidaat heeft kennis en expertise van de taximarkt en wetgeving in Nederland. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv.