Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- verbeteren van de dienstverlening;
- een efficiënte en wendbare organisatie;
- anticiperen op de toekomst.
Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.
Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel van Common Ground. Dit heeft tot mooie componenten en toepassingen geleid, die ook al in productie zijn. Om de transitie te versnellen is in maart 2023 een transitieprogramma gestart. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.
Omschrijving van de opdracht
Architectuur levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de visie Common Ground, zodat de ontwikkelde oplossingen goed samenwerken en door alle gemeenten gebruikt kunnen worden. Als architect Common Ground ben je medeverantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van de architectuur die de doelstellingen ondersteunt en voor het bijdragen aan het realiseren van de visie Common Ground.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Onze architecten werken onder meer aan:
- Het uitwerken en invullen van de Common Ground informatiekundige visie en architectuur met kaders en richtlijnen, modellen en patronen. Een voorbeeld is de uitwerking en invulling van het vijflaagsmodel in functies, componenten en services, kaders en richtlijnen en kwaliteitsnormen.
- Het opstellen en toetsen van modellen voor de gegevenslaag (laag 1) en de bijbehorende services (API’s, laag 2) van het vijflaagsmodel. Het (doen) standaardiseren van de ontwikkelde modellen.
- Het vertalen van de businessbehoefte naar roadmaps en backlogs.
- Het ondersteunen van communities bij de ontwikkeling van oplossingen volgens de visie en architectuur van Common Ground.
- Het bewaken en toetsen van oplossingen tegen de Common Ground architectuur en kwaliteitsnormen (zodat de ontwikkelde oplossingen goed samenwerken en door alle gemeenten gebruikt kunnen worden).
- Het opstellen en inrichten van de architectuurprocessen voor samenwerking tussen programma, communities en leveranciers.
- Het ondersteunen van gemeenten en leveranciers bij architectuurvraagstukken op het gebied van Common Ground.
- Ondersteunen van de Common Ground portfolio proces en standaardisatieproces.
- Het inpassen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van informatievoorziening binnen de overheid (bijvoorbeeld: Federatief Data Stelsel, wet en regelgeving etc.).
Resultaat van de opdracht
De resultaten van deze opdracht omvatten de volgende onderdelen, die gezamenlijk bijdragen aan het ontwikkelen van een robuuste en toekomstgerichte architectuur voor de gemeentelijke informatievoorziening (IV) binnen het Common Ground initiatief:
- Opstellen Conceptueel Model Inrichting Gemeentelijke IV: Er is een conceptueel model ontwikkeld voor de inrichting van de gemeentelijke informatievoorziening, gebaseerd op het ideale beeld van de IV in het kader van Common Ground. Dit model biedt een duidelijke visie voor de toekomstige architectuur van de gemeentelijke IV-systemen.
- Uitwerken van Architectuur Kaders voor de Vijf Lagen: De capabilities van het vijflaagsmodel zijn verder uitgewerkt en gedetailleerde architectuurkaders zijn opgesteld voor elk van de vijf lagen van het model (Laag 1 t/m Laag 5). Dit omvat technische, functionele en organisatorische kaders voor:
- Laag 1: De gegevenslaag (gegevensmodellen en opslag).
- Laag 2: De service-laag (API’s, integratie).
- Laag 3: De applicatielaag (toepassingen en systemen).
- Laag 4: De proceslaag (bedrijfsprocessen en workflows).
- Laag 5: De technologie-laag (infrastructuur en platforms).
- Uitwerken van de CG en GEMMA Principes: In samenwerking met het Kenniscentrum Architectuur zijn de Common Ground (CG) en GEMMA principes verder uitgewerkt, waarbij een uniform kader is gecreëerd voor het beheer en de uitwisseling van gemeentelijke gegevens.
- Actualiseren van de CG Realisatieprincipes: De realisatieprincipes van Common Ground zijn geactualiseerd, zodat deze beter aansluiten bij de huidige stand van technologie en beleidsontwikkelingen. Dit zorgt voor een toekomstbestendige en flexibele implementatie.
- Architectuurpatronen: Er zijn architectuurpatronen ontwikkeld die als leidraad kunnen dienen voor de ontwerp- en implementatiefases van de architectuur, waardoor consistente en herbruikbare oplossingen mogelijk worden.
- Uitwerken van de te Nemen Architectuurbesluiten: De belangrijke architectuurbesluiten die nodig zijn voor de verdere implementatie van Common Ground zijn geformuleerd. Dit zorgt voor heldere richtlijnen bij de realisatie van de architectuur en voorkomt ongewenste variatie in de uitvoering.
- Ondersteuning van Extern Onderzoek – Datalaag (Centraal of Decentraal): Ondersteuning is geboden bij extern onderzoek naar de centrale versus decentrale inrichting van de datalaag, wat cruciaal is voor de strategische keuzes op het gebied van dataopslag en -beheer binnen Common Ground.
- Uitwerken van Transitie- en Migratiescenario’s: Er zijn transitie- en migratiescenario’s ontwikkeld om de overstap naar de nieuwe architectuur soepel te laten verlopen. Dit omvat het vervangen van verouderde systemen en processen (bestendiging van de losse flodders) en zorgt voor een gestructureerde overgang naar de gewenste architectuur.
- Behandeling van Overkoepelende Vraagstukken:
- Authenticatie en Autorisatie (Laag 2): Er zijn kaders ontwikkeld voor de verantwoording van dienstgebruik en voor het beheer van toegang en autorisatie binnen de service-laag.
- Authenticatie en Autorisatie (Laag 4): Er is gewerkt aan de architectuur voor authenticatie en autorisatie binnen de proceslaag, zodat de toegang tot gegevens en diensten goed geregeld is en voldoet aan de veiligheidsnormen.
- Infrastructuur: Er zijn architecturale aspecten van de infrastructuur uitgewerkt, die dienen als onderdeel van het bredere afsprakenstelsel voor de gemeentelijke IV.
Eisen
- De bij specifieke gegevens opdracht aangegeven periode en aantal uren;
- Minimaal afgeronde HBO opleiding en WO werk- en denkniveau;
- Minimaal 5 jaar werkervaring met de bedrijfs- en informatiearchitectuur van gemeenten;
- Minimaal 5 jaar werkervaring met het opstellen van informatie en gegevensmodellen en de bijbehorende niet-functionele requirements (o.a. archivering en duurzame toegankelijkheid, meta data).
- Minimaal 5 jaar ervaring met de actuele methoden en technieken op het gebied van architectuur, gegevens- / informatieanalyse en modelleren (o.a. MIM);
- Minimaal 5 jaar ervaring met Informatiebeveiliging, Identity en Access Management. Security by design, Bescherming van privacy (Privacy by Design).
Wensen
- Ervaring met het presenteren van- en adviseren over complexe technische vraagstukken aan niet-technisch onderlegde personen.
- Ervaring met het in beeld brengen van de gebruikersbehoefte en vertalen van die behoefte naar roadmaps en backlogs.
- Ervaring met het ontwikkelen van informatie architectuur (applicatie- en data).
- Ervaring met gebruik van de GEMMA referentiearchitectuur en de visie Common Ground.
- Informatiebeveiliging (en identity en access management). Security by design, Bescherming van privacy (Privacy by Design).
- Kandidaat heeft kennis van het opstellen van informatie en gegevensmodellen en de bijbehorende niet-functionele requirements (o.a. archivering en duurzame toegankelijkheid, meta data).