Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Programma energietransitieWe willen zo spoedig mogelijk en uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat de energievoorziening ver vóór 2050 al CO2-neutraal dient te zijn. Vanuit het programma Energietransitie leveren we hier met 30 enthousiaste en deskundige collega’s een bijdrage aan. We richten ons op het stimuleren van energiebesparing, het mogelijk maken van duurzame opwek van energie en een toekomstbestendige energie-infrastructuur. De aard van de opgave vraagt om een innovatieve en inclusieve aanpak.
Ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoedHet ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed (OMV) is onderdeel van het programma Energietransitie bij de provincie Utrecht en loopt in ieder geval tot mei 2027. Het doel van het programma is om eigenaren van maatschappelijk vastgoed van begin tot eind te begeleiden (ontzorgen) bij het verduurzamen van vastgoed om energie en daarmee CO2 te besparen. Het programma richt zich op de volgende sectoren; gemeenten, scouting, scholen, zorg, cultuur en religieuze instellingen, kinderopvang en buurthuizen. We werken met een team van zeven duurzaamheidscoaches die deze doelgroepen helpen met verduurzaming.
Wil je meer over ons weten, kijk dan op: www.energietransitieutrecht.nl/omv.
WerkzaamhedenAls duurzaamheidscoach grote gemeenten ondersteun en ontzorg je gemeenten met meer dan 50.000 inwoners (OMV Plus) bij het verduurzamen van hun vastgoed met een integrale strategie. Dit omvat onder andere ondersteuning bij het vaststellen van duurzaamheidsdoelen, kennisontwikkeling en financiële planning. Als duurzaamheidscoach start het ontzorgingstraject met een intakegesprek met medewerkers van de deelnemende organisatie. Op deze manier breng je ambities, uitdagingen, behoeften en budgetten in kaart. Hierna volgt vaak een energiescan van de gebouwen om de verduurzamingsmaatregelen en de kosten en baten hiervan inzichtelijk te maken. De scan wordt uitgevoerd door een partij waarmee de provincie een raamcontract heeft. Met behulp van deze scan en je technische-financiële kennis ontwikkel je een businesscase voor de deelnemer en helpt hen bij de investeringsstrategie, interne besluitvorming en tenderfase. Desgewenst kun je betrokken blijven bij de uitvoerings- en realisatiefase.
Naast het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed, is het ook belangrijk dat je als duurzaamheidscoach voor grote gemeenten een verbindende rol pakt. Gemeenten hebben veel banden en contacten met andere gebruikers en/of eigenaren van maatschappelijk vastgoed of zijn, al dan niet gedeeltelijk, ook zelf eigenaar van het vastgoed. Zij zijn daarmee een belangrijke partner voor andere doelgroepen zoals scholen, buurthuizen en culturele instellingen, die het ontzorgingsprogramma ook kan ondersteunen bij hun verduurzaming. Het is de verwachting dat in de nabije toekomst steeds meer gemeenten ook een rol (moeten) gaan pakken in de verduurzamingsopgave van maatschappelijke gebouwen.
Als duurzaamheidscoach word je minimaal eens per maand op het provinciehuis in Utrecht verwacht om samen met de andere coaches de voortgang en knelpunten te bespreken. In overleg met de projectleider kan het ontzorgingstraject worden aangepast, bijvoorbeeld vanwege nieuwe inzichten. Verder monitor en rapporteer je maandelijks over de voortgang en de bereikte resultaten.
Competenties- Je bent sociaal, voelt mensen goed aan en kan goed samenwerken en luisteren;
- Je beschikt over strategisch inzicht en kan dit toepassen voor vastgoedplanningen;
- Je hebt gevoel voor politieke belangen en begrijpt de behoeften van bestuurders;
- Je hebt affiniteit met de sector en verduurzaming van gebouwen;
- Je kunt technisch-financiële rapportages goed interpreteren en uitleggen;
- Je kunt goed meedenken en adviseren over maatregelen, regelingen en mogelijkheden;
- Je kunt goed werven, organiseren en coördineren, bent daadkrachtig en gaat zorgvuldig te werk.
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr
Is hybride werken mogelijk: Ja
Eisen
- Een aantoonbaar afgeronde opleiding op minimaal WO-niveau;
- Minimaal 8 jaar aantoonbare werkervaring gedurende de afgelopen 15 jaar bij het begeleiden van overheidsorganisaties bij de verduurzaming van gebouwen;
- Minimaal 8 jaar aantoonbare werkervaring met het thema verduurzaming maatschappelijk vastgoed;
- Werkervaring bij zowel een gemeente als een commerciële organisatie;
- De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op donderdag 3 oktober 2024.
Wensen
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het opstellen van portefeuilleroutekaarten en business cases voor verduurzaming bij een overheidsorganisatie en/of een maatschappelijke organisatie;
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als coach met het begeleiden, adviseren en motiveren van organisaties in het kader van Provinciale Ontzorgingstrajecten Maatschappelijk Vastgoed;
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het uitvragen en begeleiden van realisatie van energiemaatregelen;
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het technisch en financieel interpreteren van energiescans en/of duurzaam meerjarenonderhoudsplannen;