Het team
Sinds maart 2019 voert DIGIT de binnendringbevoegdheid uit. DIGIT is het enige team in Nederland waarin experts van de politie en Koninklijke Marechaussee uitvoering geven aan de wettelijke hackbevoegdheid. Het team werkt op aanvraag van opsporingsteams in binnen- en buitenland en is onderdeel van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties.
Bij DIGIT werken diverse specialisten die, binnen de grenzen van de wet, heimelijk en op afstand binnendringen in computersystemen en apparaten van verdachten, zoals telefoons, servers of computers. Naast legal hackers werken er ook security researchers, softwareontwikkelaars en engineers.
De bevoegdheid mag alleen ingezet worden bij zware misdrijven, dit betekent dat je met je werkzaamheden een waardevolle bijdrage levert aan de opsporing van verdachten van deze misdrijven. In combinatie met de heimelijkheid van de bevoegdheid zijn vertrouwelijkheid en de afscherming van methodieken zeer belangrijk binnen DIGIT.
Context opdrachtDeze technisch complexe bevoegdheid was nieuw voor de politie en gaat vanwege de vergaande inbreuk op de levenssfeer van verdachten gepaard met een uitgebreid wettelijk kader. Het wettelijk kader is betrekkelijk minutieus geregeld en is op onderdelen contrair aan elkaar. In de eerste paar jaar stond daarom het operationaliseren van de bevoegdheid, het inrichten van het team en het opdoen van ervaring centraal. Na vijf jaar breekt de fase aan waarin DIGIT de ambitie heeft om een volgende professionaliseringsslag te maken door een kwaliteitssysteem in te richten.
In de afgelopen vijf jaar is er ook veel belangstelling geweest voor de binnendringbevoegdheid. De wetgever heeft specifiek vastgelegd dat de Inspectie van Justitie en Veiligheid (hierna Inspectie) toezicht houdt op het functioneren van het wettelijke systeem rond de uitvoering van de binnendringbevoegdheid. De Inspectie rapporteert elk jaar over de resultaten van haar toezichtsactiviteiten.
Daarbovenop hebben het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) en de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad (PG Hoge Raad) ieder een rapport gepubliceerd over de bevoegdheid. Het WODC heeft een evaluatie uitgevoerd naar de binnendringbevoegdheid. De PG Hoge Raad heeft vanuit haar toezichthoudende taak op het Openbaar Ministerie ook een evaluatie naar de binnendringbevoegdheid uitgevoerd.
Op basis van de rapporten van de Inspectie, WODC en de PG Hoge Raad heeft de minister van Justitie en Veiligheid een beleidsreactie gepubliceerd. In de beleidsreactie heeft de minister de politie de opdracht gegeven om een visie op te stellen voor passende kwaliteitszorg binnen DIGIT.
De Inspectie en de politie hebben in 2023 en 2024 diverse gesprekken gevoerd over het realiseren van een kwaliteitssysteem. Dit heeft geresulteerd in een procesplan waarin een aanpak beschreven staat hoe het kwaliteitssysteem gerealiseerd gaat worden. Met andere woorden, de basis voor deze opdracht is het opgestelde procesplan. Voor de uitvoering van dit procesplan is een projectgroep ingericht, voor de versterking van deze projectgroep zoeken wij een junior project officer.
OpdrachtDIGIT zoekt een junior project officer met kennis over informatiebeveiliging voor het projectteam. De junior project officer werkt samen met het projectteam aan de uitvoering van het procesplan. In het procesplan staan de methode en activiteiten beschreven om invulling te geven aan het kwaliteitssysteem.
Verantwoordelijkheden
- Ondersteunen en faciliteren van medewerkers bij het in kaart brengen van processen.
- Ontwerpen van processchema’s en maken van procesbeschrijvingen.
- Vertalen van principes binnen kwaliteits- en risicomanagement en informatiebeveiliging naar de opsporing.
- Uitvoeren en opstellen van (risico)analyses (waaronder op het gebied van informatiebeveiliging).
- Onderzoek doen en adviseren van het projectteam over de toepassing van kwaliteitsnormen, wettelijk kader en informatiebeveiligingsnormen.
- Opstellen van adviezen en adviseren van het projectteam over procesinrichting en KPI’s.
- Opstellen van adviezen en adviseren van het projectteam over te treffen maatregelen en controle-instrumenten (zowel procesmatig als technisch).
- Voorbereiden, structureren en notuleren van bijeenkomsten.
Eisen
- De Externe is inzetbaar vanaf 01-11-2024 (of indien mogelijk zoveel eerder als de screening akkoord is) tot en met 31-10-2025 voor 36 uur per week.
- Kandidaat heeft een hbo-diploma in een relevante richting, zoals kwaliteits- en procesmanagement, bedrijfskunde en organisatiekunde.
- Kandidaat heeft minimaal 1 jaar werkervaring in een project officer/business of management consultancy rol.
- Kandidaat heeft aantoonbaar minstens een project (minimaal 6 maanden) afgerond op gebied van informatiebeveiliging.
- Kandidaat heeft minimaal 1 jaar werkervaring met het schrijven en opstellen van rapporten, adviezen en analyses.
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring in kwaliteitszorg. Dit mag ook aangetoond worden middels nevenactiviteiten en/of stages.
- De door Inschrijver aangeboden kandidaat is gedurende de uitvoering van de gehele Opdracht in loondienst bij Opdrachtnemer en geen ZZP’er / ondernemer.
Wensen
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met de opsporing en strafvordering. Dit mag ook aangetoond worden middels nevenactiviteiten en/of stages.
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het (mede)ontwikkelen en (mede) implementeren van een kwaliteitssysteem.
- Kandidaat heeft kennis over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid/ISO 27001.
- Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met IT en security.
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring met de Wpg en/of Avg.
- Kandidaat heeft werkervaring in een organisatie waar gewerkt wordt met gevoelige informatie.