De VNG representeert de ruim 342 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- verbeteren van de dienstverlening;
- een efficiënte en wendbare organisatie;
- anticiperen op de toekomst.
Dankzij een subsidie van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO) kan een impuls worden gegeven aan het versnellen van de woningbouwopgave in gemeenten, provincies en de regio. Met financiering en procesbegeleiding worden 9 pilots ondersteund die bijdragen aan vereenvoudiging van processen en procedures en slimmere inzet van mensen en middelen.
De krappe arbeidsmarkt en de complexiteit in de uitvoering ontneemt gemeenten, provincies en regio de slagkracht om de woningbouwambities te realiseren. VRO, IPO en VNG starten daarom een subsidieregeling om lokaal en regionaal creatieve oplossingen te beproeven om beschikbare kennis en expertise optimaal te benutten en procedures zo snel mogelijk af te wikkelen. De werving voor de pilots start dit najaar en de pilots zullen in 2025 en 2026 worden uitgevoerd. De geleerde lessen en succesformules van deze pilots worden opgeschaald, zodat iedereen kan profiteren om de woningbouwambitie in Nederland het hoofd te bieden. Denk hierbij aan:
- op een slimme manier de bestaande capaciteit beter benutten en versterken
- de klus klaren door de inzet van slimmere, effectievere of efficiëntere instrumenten
- processen en procedures vereenvoudigen
- de samenwerking in de keten verbeteren
In deze opdracht lever je als projectleider praktische bijdragen voor de pilots. Vanuit praktische, kleine stappen vooruit is het mogelijk voortgang te boeken, te leren wat werkt en wat niet, en vanuit daar breder te kijken naar opschaling en/of agendering bij ministeries en uitvoeringsorganisaties.
Je begeleidt de pilots in de realisatie van hun doelstellingen als een ‘mee-maker’. De gemeente, provincie of regio is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van haar pilot. Jouw rol is ondersteunend, verbindend, inspirerend en observerend. Denk aan het verbinden van het pilotteam met andere gemeenten en stakeholders, het inschakelen van experts, het proactief meedenken, vinger aan de pols houden en ook het initiëren van interventies als de voortgang stagneert. Je bent de informatiesluis naar het landelijke programma van VRO, IPO en VNG omtrent de pilot-voortgang, inhoudelijk en financieel.
Je werkt nauw samen met de wereld buiten en binnen de VNG. Hiervoor heb je binnen de VNG contact met directeur, managers en medewerkers binnen het fysieke domein en bij VNG Realisatie. Buiten de VNG stem je af met stakeholders bij gemeenten, rijk en uitvoeringsorganisaties op uitvoerings-, management- en directieniveau. Je verbindt de pilotinitiatieven met ontwikkelingen bij het rijk.
Je staat hierin niet alleen. In samenwerking met de rest van het projectteam zorg je ervoor dat er verbinding is met de brede activiteiten binnen VNG op het gebied van arbeidsmarktkrapte en de lopende 15 pilots voor het versterken van de uitvoeringskracht.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden- Projectleiding: aanvaardt de verantwoordelijkheid voor het welslagen van de negen pilots, waarbij de criteria voor succes in overleg worden bepaald, en initieert met het projectteam vervolgstappen om de pilots en opschaalbare initiatieven verder te brengen. Je bereidt de uitvraag en selectie voor om te komen nieuwe pilots.
- Agendering: afstemming met managers en adviseurs van gemeenten, uitvoeringsorganisaties, e.d. over de (tussen)resultaten en agendering hiervan binnen VNG en bij het rijk.
- Sparringpartner: je bent de aangewezen sparringpartner van de projectleiders van de pilots. Je kent de inhoud van de verschillende pilots en de gehanteerde criteria om een pilot te doen slagen. In periodieke contactmomenten geef je gevraagd en ongevraagd advies gericht op optimaal welslagen van de pilot.
- Verbinding: je ondersteunt elk pilotteam bij het betrekken van relevante externe partijen. Denk bijvoorbeeld aan verbinding met andere gemeenten, provincies, het bedrijfsleven, opleidingsinstellingen en landelijke organisaties, waarbij je gebruik maakt van de netwerkkracht van VNG. Nadrukkelijk verbind je pilots tevens onderling om van elkaars ervaringen te kunnen leren.
- Monitoring: je houdt frequent contact met de pilots om de voortgang ervan bij te houden. Je helpt het projectteam met hun eigen voortgangsbewaking. Je verzamelt relevante data om het ‘dashboard’ van het overkoepelende programma te voeden.
- Verantwoording: je bewaakt namens het overkoepelende programma de rechtmatigheid van de inzet van het gesubsidieerde budget, en signaleert tijdig mogelijke afwijkingen. Dit mede in relatie tot wat de landelijke subsidieverstrekker verwacht. Periodiek wordt de voortgang besproken met een stuurgroep, waarin de opdrachtgevers zijn vertegenwoordigd. Er wordt een klankbordgroep samengesteld, die onafhankelijk adviseert over het project en over de selectie van pilots.
- Verslaglegging: je verstrekt regelmatig kwalitatieve updates/briefings over de onderhanden pilots, tevens bruikbaar voor het opstellen van nieuwsberichten. Je stelt een mid-term evaluatie en een eindrapport op.
- Samenwerken: in het projectteam met programmamanager, adviseur/pilotbegeleider, communicatieadviseur, zodat er een praktisch toepasbaar aanbod is met bijeenkomsten en producten die aansluiten op de behoefte van gemeenten en provincies.
Beoogde (in)directe resultaten van het werk van de projectleider:
- Geslaagde en beheerst verlopen pilots (inhoudelijk en financieel).
- Effectieve manieren van (samen)werken met gemeenten, provincies, rijk, projectteam en andere stakeholders.
- Opbrengsten met de potentie voor agendering, nader onderzoek en brede toepasbaarheid.
- Een gaandeweg ontwikkeld (kort en bondig) 'pilot-journaal'.
- Adequate voeding van het overkoepelende ‘dashboard’ voor voortgang.
- Actieve netwerken van gemeenten die met vergelijkbare pilots aan de slag zijn.
- Waardering geoogst binnen het lokale pilot-team.
Eisen
- Door de inschrijver is één CV en één motivatiebrief van de aangeboden kandidaat aangeleverd. Deze twee documenten zijn opgeslagen in de map ‘Extra documenten’.
- Kennis van en ervaring met complexe veranderopgaven bij voorkeur op het gebied van dienstverlening, uitvoeringskracht en arbeidsmarkt binnen de (gemeentelijke) overheid.
- WO-werk- en denkniveau op basis van een afgeronde HBO- of WO-opleiding en minstens vijf jaar ervaring op WO-niveau als projectleider of organisatieadviseur bij het rijk, provincies en/of gemeenten in het fysieke domein in relatie tot het woningbouw dossier.
Wensen
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring als projectmanager/projectleider in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.
- Kandidaat heeft aantoonbaar ervaring in het fysieke domein, en specifiek de woningbouwopgave.
- Kandidaat heeft aantoonbaar ervaring met veranderings- en/of ontwikkelingsprocessen binnen gemeenten.
- Kandidaat heeft aantoonbare ervaring als adviseur met samenwerken in een interbestuurlijke omgeving.