Omschrijving Beheer en Ontwikkeling IT
Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman? En welk vastgoed is van wie? Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. We hebben heel veel data over alles onder, op en boven de grond en willen maximale waarde halen uit deze data. Naast onze wettelijke taak, beheert het Kadaster ook voorzieningen van andere organisaties, de Landelijke Voorzieningen. Zo beheren wij onder andere de WOZ Landelijke Voorziening en de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG): alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart.
Algemeen
De uitvoering van de interne bedrijfsprocessen van het Kadaster wordt in grote mate ondersteund door geautomatiseerde informatiesystemen en gegevensbestanden. Ook de dienstverlening aan de klanten van het Kadaster wordt in grote mate ondersteund door systemen die digitale producten en diensten leveren. Goed ingerichte toegangscontrole speelt hierbij een grote rol; ‘wie mag gebruik maken van welke informatiesystemen, diensten en gegevens en om welke reden’ en ‘hoe wordt dit goed beheerd’ zijn belangrijke thema’s die mede bepalen in welke mate de belangen van het Kadaster en de klant worden geborgd en op basis waarvan voldaan kan worden aan wettelijke eisen.
Omschrijving opdracht
Met het project KITA (Kadaster IT Aanbestedingen) wordt de huidige IT dienstverlening aangepast naar een toekomst vaste IT omgeving. Daarbij worden de organisatie, processen, techniek en levering ervan voorbereid om flexibel te kunnen blijven voldoen aan de wensen en eisen van de eigen organisatie, gebruikers, klanten, leveranciers en aan de enorm veranderende en afwisselende IT markt. In de projectaanpak is een onderverdeling gemaakt tussen de realisatie en transitie van de infrastructuur enerzijds en de transitie van applicatieomgeving anderzijds.
Opdrachtomschrijving
De projectmanager is verantwoordelijk voor het opzetten en faciliteren van de project-aanpak, zodat het project de vooraf vastgestelde doelen binnen de afgesproken toleranties (tijd, kosten, kwaliteit, scope, voordelen en risico’s) kan behalen. De projectmanager zal de werkzaamheden zelfstandig en naar eigen inzicht uitvoeren. Er is geen sprake van integratie in de organisatie en de projectmanager bepaalt zelf de werkwijze, planning en benodigde middelen. De samenwerking is projectmatig en gericht op het behalen van afgesproken resultaten binnen de looptijd van de opdracht.
Deze opdracht richt zich op de realisatie van de infrastructuur transitie.
Belangrijkste technieken, methoden en tools
- Prince2
- Scrum/Agile
Verantwoordelijkheden
De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden voor de projectmanager zijn:
- Het zelfstandig opstellen van een gedetailleerd transitieplan voor de migratie van de netwerkomgeving (zowel verbindingen tussen de Kadaster kantoren en de verschillende datacentra, als de lokale netwerken binnen de Kadaster kantoren).
- Het zelfstandig opstellen van een acceptatieplan voor de hybrid cloud omgeving.
- Coördineert de werkzaamheden van interne en externe partijen en zorgt voor afstemming tussen betrokkenen.
- Verantwoordelijk voor correct projectbeheer, inclusief documentatie.
- Verantwoordelijk voor adequaat risicobeheer, inclusief risicolog en beheersmaatregelen.
- Periodiek opstellen van voortgangsrapportages over tijd, kosten en kwaliteit binnen de vastgestelde kaders.
De op te leveren resultaten zijn
- Analyse van huidige netwerkomgeving. Resultaat: een gedetailleerd transitieplan dat de migratie van de netwerkomgeving en de hybrid cloud beschrijft. Gereed Q2 2025.
- Identificatie van risico's en afhankelijkheden. Resultaat: Een risicoanalyse en een plan voor risicobeheersing. Gereed Q2 2025.
- Planning van de migratie-activiteiten. Gereed Q2 2025. Resultaat: Een planning voor de migratieactiviteiten, inclusief mijlpalen en deadlines.
- Opmaken van een test- en validatieplan inclusief de benodigde procedures. Resultaat: Een test- en validatieplan. Gereed Q1 2025.
- Het (laten) uitvoeren van de migratie van de netwerkomgeving en de hybrid cloud en het (laten) uitvoeren van de acceptatieprocedures (testen en validatie) alsmede het in samenwerking met het projectmanagement van de overige KITA-kavels realiseren van een vloeiende samenwerking tussen de kavels, zowel in het proces als in de techniek. Resultaat: Een volledig werkende en geaccepteerde nieuwe netwerkomgeving en hybrid cloudomgeving. Gereed Q2 2025.
Eisen
- Analytisch vermogen.
- Resultaatgericht.
- Helicopterview.
- Overtuigingskracht.
- Onafhankelijkheid.
- Sterk in motiveren en enthousiasmeren.
- Uitstekend kunnen communiceren binnen diverse lagen en organisatie (operatie tot directie), zowel mondeling als schriftelijk.
- Stakeholdermanagement, goed kunnen netwerken, gevoel voor (intern) politieke verhoudingen.
- In staat zijn om zelfstandig een koers te ontwikkelen en uit te dragen en deze ook standvastig te houden.
- Minimaal 10 jaar ervaring met het uitvoeren van projectmanagement.
- Minimaal 10 jaar ervaring met risicomanagement.
- Minimaal 10 jaar ervaring met PRINCE2 en Agile.
- Minimaal 5 jaar ervaring in overheidsorganisaties.
- WO werk- en denkniveau.
- Inzetbaarheid vanaf 1 maart 2025 tot en met 31 augustus 2025 voor 36 tot 40 uur per week, met een optie tot verlenging.
Wensen
- Beschrijving van aanpak (max. 400 woorden) voor een project waaruit blijkt dat de kandidaat ervaring heeft met IT transitie projecten en de uit te voeren werkzaamheden gezien het specifieke vraagstuk van het Kadaster.
- Aantonen (max. 300 woorden) hoe de geleverde expertise en competenties binnen de geschetste situatie bijdragen aan de te behalen resultaten.