Over VNG
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.
Over het Platform Sociaal Domein
Rijk en gemeenten willen vraagstukken in het sociaal domein vanuit samenhang en gezamenlijkheid benaderen, zowel op lokaal, als op regionaal en nationaal niveau. Dit vraagt om een continue en ander type gesprek, dat gericht is op wat nodig is voor inwoners (een sterkere uitvoeringspraktijk) en minder is opgezet vanuit het stelsel van wetten, programma’s en dossiers. Vanaf 2021 zijn er regioadviseurs aangesteld die de verbinding leggen tussen de verschillende partners, tussen Rijk, beleid en uitvoering. Zij ondersteunen op basis van de vragen uit de praktijk van beleid en uitvoering op het gebied van het sociaal, zorg- en veiligheidsdomein. Deze regioadviseurs zijn vaste aanspreekpunten voor de regio’s en vormen het hart van het Platform Sociaal Domein. Daarnaast coördineren en faciliteren de collega’s van Bureau Platform Sociaal Domein de gehele ondersteuningsstructuur.
Het Platform Sociaal Domein heeft de volgende drie rollen:
- Kennis: fungeert als een waardevolle bron van kennis en expertise over hoe gemeente en partners beter kunnen samenwerken en organiseren op maatschappelijke vraagstukken.
- Advies: adviseert en ondersteunt (gemeentelijke) beleidsmakers, professionals en partners actief bij het vinden van oplossingen voor complexe inrichtings- en samenwerkingsvraagstukken.
- Inzicht: verschaft actief inzicht in de beschikbare ondersteuning voor gemeenten en partners die hun (gezamenlijke) uitvoeringspraktijk willen verbeteren en versterken.
Omschrijving van de opdracht
De regioadviseurs werken zelfstandig en vanuit de eigen expertise & achtergrond en worden gevoed door het Platform Sociaal Domein over nieuwe ontwikkelingen en adviesvaardigheden. De regioadviseurs zijn sterke procesmatige adviseurs met een generalistisch profiel die moeiteloos kunnen schakelen tussen de verschillende beleidsterreinen. Ze hebben kennis van en ervaring met het werken in een politieke, bestuurlijke context en met advisering van lokale overheden.
De adviseurs sluiten proactief aan bij vragen en ontwikkelingen die er spelen in de regio en bieden gemeenten en partners passende ondersteuning met kennis en expertise van henzelf en anderen. Zij staan voor ondersteuning en advies aan gemeenten, (zorg)aanbieders, cliëntorganisaties en ketenpartners met als doel om opgaven te versnellen en te verbinden. De regioadviseur biedt waar mogelijk maatwerk - ondersteuning afgestemd op de behoeften van gemeenten. Indien nodig kan de regioadviseur gebruik maken van specifieke expertise uit de adaptieve schil van het Platform Sociaal Domein. Ook kunnen regioadviseurs gebruik maken van elkaars kwaliteiten en de aanwezige kennis van collega’s binnen de VNG en hun netwerk.
Eisen
- Inschrijver gaat expliciet akkoord met de concept overeenkomst welke als bijlage bij de offerteaanvraag beschikbaar is gesteld.
- De kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek.
- De aangeboden kandidaat is beschikbaar voor de functie gedurende de periode en het aantal uur zoals beschreven in de offerteaanvraag.
- Door de inschrijver is één CV en één (door de kandidaat geschreven motivatiebrief) van de aangeboden kandidaat aangeleverd. Deze twee documenten zijn opgeslagen in de map ‘Mijn documenten’.
Wensen
- Geef aan welke netwerk de kandidaat heeft bij organisaties in Noord Nederland: - Zorg & Veiligheidshuizen - Gemeenten - Politie - DJI - GGZ.
- Geef aan hoeveel referentie projecten ten aanzien van het opzetten van aanpak voorkomen escalatie (op en afschalen) in het zorg & veiligheidsdomein.
- Geef aan hoeveel werkervaring (operationeel, coördinerend of adviserend) de kandidaat heeft in domein overstijgende (netwerk)samenwerking tussen rijk en medeoverheden of tussen overheden en ketenpartners.
- Geef aan of de kandidaat aantoonbare werkervaring heeft als regioadviseur voor regio Noord.