Regiocoördinator warmtetransitie

Gemeente Winterswijk

Sluit op: 24 jan 2025 om 12:00
Max. Uurtarief: 125
Aantal uur per week: 32
Provincies: Gelderland
Segmenten: Facilitaire dienstverlening

Omschrijving

Soorten Inhuur: Freelance
Start datum: 1 maart 2025
Eind datum: 28 februari 2026

Inleiding
Gemeenten in de (RES-)regio Achterhoek hebben via de landelijke Spuk NPLW-regeling financiële middelen ontvangen om regionaal samen te werken aan het uitvoeren van de warmtetransitie. Het doel van deze middelen is om gemeenten te ontzorgen op het gebied van de regionale samenwerking voor de warmtetransitie. Dit willen de gemeenten allereerst realiseren via het aanstellen van een regiocoördinator. Deze regiocoördinator organiseert en coördineert regionale overleggen en is het regionaal aanspreekpunt voor onder andere regionale, provinciale en landelijke stakeholders in relatie tot de warmtetransitie, zoals de provincie Gelderland, het provinciale Expertteam Warmte en Liander.

Beschrijving van de regio
De (RES-)regio Achterhoek betreft het samenwerkingsverband van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude-IJsselstreek en Winterswijk. Het is een regio van ongeveer 300.000 inwoners en circa 150.000 gebouwen. De gemeenten in de regio werken al jarenlang intensief samen op het gebied van de energietransitie en warmtetransitie. Via het Akkoord van Groenlo 3.0, het bijbehorende Regionaal Uitvoeringsprogramma Energietransitie Achterhoek, en de RES Achterhoek ligt er een goede basis voor de regionale samenwerking in de komende jaren, zowel op het gebied van de warmtetransitie (energie besparen + aardgastransitie) als op het gebied van de opwekopgave (RES).

Omschrijving van de werkzaamheden
Het doel van deze uitvraag is het afsluiten van een overeenkomst met één partij ten behoeve van de inhuur van een Regiocoördinator Warmtetransitie. Deze regiocoördinator vervult de rol van verbinder op het thema warmtetransitie voor de gemeenten in de (RES-)regio Achterhoek.

Beschrijving van het BAO, DUCO en WACO
Het bestuurlijk afstemmingsoverleg duurzaamheid (BAO) en de beleidsmatige overleggen van de duurzaamheidscoördinatoren (DUCO) en warmtecoördinatoren (WACO) hebben in de regionale samenwerking geen formele bestuursrechtelijke status. Tegelijkertijd vertegenwoordigen zij de beslis- en uitvoeringskracht van de regionale samenwerking op het gebied van de energietransitie en warmtetransitie. De regiocoördinator werkt in opdracht van de gemeenten in de regio. Beleidsmatige aansturing vindt plaats vanuit het DUCO- en WACO-overleg, waarin de invulling van de opdracht en taken van de regiocoördinator wordt bepaald. De regiocoördinator werkt hoofdzakelijk in dienst van het WACO, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de acht aangesloten gemeenten.

Verantwoordelijkheden
Als regiocoördinator houd je je onder andere bezig met:

  • Het organiseren van een regionaal afstemmingsoverleg over de lokale warmtetransitie of zorgen dat bestaande overleggen worden voortgezet en gefaciliteerd.
  • Het regionaal aanspreekpunt zijn voor accounthouders van het NPLW, voortgangsinformatie leveren, kennis verspreiden, informatie ontvangen, en signalen doorgeven.
  • Deelnemen aan bijeenkomsten voor het netwerk van regiocoördinatoren en hierin als schakel fungeren richting de regio.
  • Het regionaal aanspreekpunt zijn voor andere regionale, provinciale en landelijke stakeholders zoals de provincie Gelderland, het provinciale Expertteam Warmte en Liander.
  • Het coördineren van de aansluiting van relevante partijen bij het regionale afstemmingsoverleg.
  • Het bijwonen van relevante werkgroepen zoals natuurlijk isoleren en energiearmoede en als schakel fungeren tussen de regio en de werkgroepen.
  • Het organiseren van eigen secretariële ondersteuning.

Naast de bovenstaande kernverantwoordelijkheden kunnen er in overleg met het WACO additionele taken worden toegevoegd, zoals:

  • Het organiseren van regionale participatie.
  • Zorg dragen voor de verantwoording van de besteding van middelen uit de SPUK-regeling namens de budgetgemeente.
  • Het organiseren en uitvragen van werkcapaciteit of onderzoek.
Deze opdracht voor inhuur wordt gegund via een aanbestedingsprocedure. De opdrachtgever heeft specifieke eisen en wensen geformuleerd. Om in aanmerking te komen, dien je te voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast kun je extra punten verdienen door tegemoet te komen aan de wensen.

Eisen

  • De kandidaat is inzetbaar vanaf 1 maart 2025 (of zo spoedig mogelijk) t/m 28 februari 2026 voor 24-32 uur per week. De opdracht kan optioneel worden verlengd of tussentijds beëindigd met een opzegtermijn van 1 maand. De startdatum is onder voorbehoud van tijdige afronding van de offerteprocedure.
  • Een CV van maximaal 5 pagina's A4, inclusief een korte motivatie en twee referenten (met contactgegevens).
  • HBO/WO werk- en denkniveau.
  • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring in de energie- en/of warmtetransitie.

Wensen

  • Inzicht in de landelijke doelstellingen voor de warmtetransitie en wat nodig is om deze doelen op lokaal niveau te versnellen.
  • Ervaring met zelfstandig leiden van regionale projecten of optreden als opdrachtgever richting derden.
  • Ervaring met de inkoop en inhuur van externe expertise.
  • Aantoonbare kennis van de Achterhoekse situatie op het gebied van de warmtetransitie.
  • Kennis van de decentrale overheid, bij voorkeur een gemeente.

Reageer op opdracht

Toegestane typen: : .pdf, .doc, .docx