Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- verbeteren van de dienstverlening;
- een efficiënte en wendbare organisatie;
- anticiperen op de toekomst.
Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.
Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel van Common Ground. Dit heeft tot mooie componenten en toepassingen geleid, die ook al in productie zijn. Om de transitie te versnellen is in maart 2023 een transitieprogramma gestart. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.
Omschrijving van de opdracht
De rol: als Technical Documentation Lead speel je een cruciale rol in het ontwikkelen en handhaven van hoogwaardige documentatie voor alle Common Ground-componenten. Jouw doel is om een uniforme standaard te formuleren waaraan alle technische documentatie moet voldoen. Je zorgt ervoor dat deze standaard voor iedereen helder, vindbaar en up-to-date is. Je bouwt dit samen met de verschillende communities op en schrijft zeker in het begin mee aan de technische documentatie.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als Technical Documentation Lead ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de standaard waaraan technische documentatie moet voldoen. Je ontwerpt en implementeert een toetsingsproces waarmee we de kwaliteit van de technische documentatie continu kunnen waarborgen. Je werkt nauw samen met ontwikkelteams, leveranciers en diverse communities om een toepasbare standaard op te stellen en om ervoor te zorgen dat de documentatie voldoet aan die standaard en toegankelijk is voor alle gebruikers. In deze rol neem je de leiding in het verbeteren van bestaande documentatie, zodat deze voldoet aan de nieuwste technische eisen en best practices. Je hebt een hands-on rol in het schrijven van documentatie, vooral in de beginfase, en zorgt ervoor dat alle documentatie consistent, duidelijk en up-to-date is. Je zult een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie van Common Ground, waarbij jouw werk direct impact heeft op de kwaliteit en effectiviteit van de gemeentelijke informatievoorziening.
Resultaat van de opdracht
Het resultaat van jouw werk is een gestandaardiseerd en gedocumenteerd proces voor het ontwikkelen, beoordelen en waarborgen van technische documentatie die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Je hebt ervoor gezorgd dat de bestaande documentatie volledig is geüpdatet en in lijn is met de nieuwe standaarden, en hebt een efficiënt toetsingsproces geïmplementeerd dat continu wordt toegepast bij de ontwikkeling van nieuwe documentatie. Dankzij jouw inzet kunnen teams binnen Common Ground vertrouwen op consistente, heldere en toegankelijke documentatie die hen ondersteunt in hun werk en bijdraagt aan de succesvolle transitie van de gemeentelijke informatievoorziening.
Eisen
- De aangeboden kandidaat is beschikbaar voor de functie gedurende de periode en het aantal uur zoals beschreven in de offerteaanvraag.
- De kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek.
- Door de inschrijver is één CV en één motivatiebrief van de aangeboden kandidaat aangeleverd. Deze twee documenten zijn opgeslagen in de map ‘Extra documenten’.
- De bij specifieke gegevens opdracht aangegeven periode en aantal uren;
- Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als technisch schrijver, documentatiespecialist binnen een agile ICT omgeving.
- HBO+ werk en denkniveau
- Minimaal 2 jaar ervaring op het gebied van het opstellen van documentatiestandaarden en kwaliteitscontrole
- Ervaring met het succesvol omgaan met de ‘weerstand’ tegen standaarden
- Ervaring met een functioneel netwerk met de samenwerking met verschillende types open software leveranciers
Wensen
- Na gunning van de inhuuropdracht ontvangen alle inschrijvers een terugkoppeling van de uitvraag. De terugkoppeling betreft onder andere een (Excel) overzicht met de ranking van alle inschrijvers en de score op de gunningscriteria/kwaliteit. In dit overzicht worden de namen van alle inschrijvers vermeld (dit is de leveranciersnaam, niet de naam van de kandidaat). * Inschrijvers die, na toetsing van antwoorden en bewijs in cv/motivatie, worden uitgesloten van de procedure, ontvangen dit overzicht niet en worden ook niet genoemd in het Exceloverzicht. De gegunde leveranciersnaam zal altijd zichtbaar zijn op dit overzicht. Gaat u ermee akkoord dat in het overzicht uw leveranciersnaam zichtbaar is?
- Kennis van de Common Ground beweging
- Kennis op het gebied van het opstellen van documentatiestandaarden en kwaliteitscontrole
- Kennis van de gemeentelijke ICT omgevingen
- Kennis met open-source projecten en de meerwaarde van uniforme en herbruikbare documentatie in een landelijke en dynamische setting