Over VNG Realisatie
VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- verbeteren van de dienstverlening;
- een efficiënte en wendbare organisatie;
- anticiperen op de toekomst.
Over team digitale overheid
De te werven themacoördinator GDI maakt onderdeel uit van het Regieteam Digitale Overheid en Dienstverlening. Het Regieteam verbindt politieke, bestuurlijke en inhoudelijke beleidsontwikkelingen in de domeinen naar activiteiten vanuit VNG Realisatie. Een helder overzicht wordt gecreëerd van de voortgang van projecten en programma’s binnen het gezamenlijke portfolio. Een faciliterende bijdrage wordt geleverd aan besluitvormingsprocessen in de overgangsfases tussen de hoofdfuncties in de ontwikkelcyclus. Leden van de VNG worden betrokken bij het portfolio. Dit volgens een systematiek die op transparante wijze de voortgang van projecten helpt presenteren en beheersen (gekoppeld aan besluitvorming). Het Regieteam is op de hoogte van technologische- en Europese ontwikkelingen en initiatieven die van meerwaarde zijn voor de VNG-leden. Het Regieteam zorgt voor verbinding met innovatie-ecosystemen in binnen- en buitenland. Het Regieteam borgt kennis van uitvoeringskennis naar de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), de GEO-informatie infrastructuur en eventueel mogelijk nieuwe te vormen (overheidsbrede) voorzieningen.
Omschrijving van de opdracht
De Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) van de overheid bestaat uit digitale producten, standaarden en voorzieningen die overheidsorganisaties, waaronder gemeenten, gebruiken of moeten gebruiken om hun primaire processen te ondersteunen. Door het (al dan niet verplicht) gebruik van deze componenten binnen werkprocessen worden gemeenten (en samenwerkingsverbanden) in toenemende mate afhankelijk van het goed functioneren ervan. Deze opdracht betreft het coördineren en monitoren van verschillende componenten op het gebied van identificatie/authenticatie en toegangsdiensten, zoals Mijnoverheid.
Doel van de opdracht
Binnen het team GDI zoekt VNG een themacoördinator die op zelfstandige basis ontwikkelingen binnen de GDI/digitale overheid, in relatie tot gemeentelijke processen en Europese wet- en regelgeving, analyseert en coördineert. De themacoördinator houdt het overzicht in de ontwikkelingen en is verantwoordelijk voor de functionele aansturing van betrokken medewerkers binnen de dossiers GDI authenticatie- en toegangsdiensten. Daarnaast zijn er dit moment veel ontwikkelingen op het gebied van digitale overheid en (Europese) wetgeving gaande. De nieuwe (Europese) wet- en regelgeving zoals de wetgeving in de Digital Decade of bijvoorbeeld de Wet digitale overheid hebben invloed op de functionele eisen aan deze voorzieningen en gelijksoortige voorzieningen bij gemeenten. Dit breder (Europees) wettenpakket vraagt om een strategische vertaling naar het VNG-domein.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als Senior themacoördinator binnen het Regieteam Digitale Overheid en Dienstverlening geef je, samen met teamleden en gemeentelijke vertegenwoordigers, invulling aan de regierol. Je stuurt functioneel de werkzaamheden van medewerkers aan en bent, samen met de manager, verantwoordelijk voor de verdere uitbouw en positionering van de regiefunctie binnen de VNG-organisatie en het gemeentelijk werkveld.
- Leiding en coördinatie
- Functioneel aansturen van projectleiders, businessanalisten en architecten.
- Leiden van projecten die bijdragen aan gemeentelijke en interbestuurlijke doelstellingen op het gebied van GDI.
- Strategisch en tactisch advies
- Adviseren van beleidsmedewerkers over strategische en tactische ontwikkelingen rondom GDI.
- Opstellen van adviezen en rapportages ter ondersteuning van beleidsvorming en samenwerking met departementen.
- Ontwikkeling en implementatie
- Samen met gemeenten streefbeelden ontwikkelen en vertalen naar ontwikkelagenda’s en concrete projecten.
- Zorgen voor tijdige oplevering van (jaar)plannen en voortgangsrapportages.
- Uitbouw en onderhoud van regieorganisatie
- Verder ontwikkelen van een tactische regieorganisatie voor GDI binnen VNG Realisatie en gemeenten.
- Structureel invloed uitoefenen op gemeentelijke vraagarticulatie en doorontwikkeling van GDI.
- Netwerk en samenwerking
- Onderhouden van een tactisch en operationeel relatienetwerk binnen gemeenten, medeoverheden en beheerorganisaties.
- Vertegenwoordigen van de VNG in tactische overleggen en vertalen van ontwikkelingen naar een meerjarig perspectief.
- Procesbegeleiding en besluitvorming
- Voorstellen opstellen voor nieuwe projecten en zorgen voor sturing en begeleiding van besluitvormingsprocessen.
- Coördineren van tactische overleggen en zorgen voor afstemming tussen relevante gremia.
Resultaat van de opdracht
De Themacoördinator zal worden beoordeeld op basis van de volgende, concrete resultaten:
- Effectieve teamsturing: Het resultaat is een goed functionerend team GDI en een optimaal werkende tactische regieorganisatie voor GDI binnen VNG Realisatie en het gemeentelijke netwerk.
- Gestructureerd (doen) volgen van en het proactief beïnvloeden van ontwikkelingen rondom de GDI in de volle breedte;
- Zelfstandige projectleiding van uitvoeringsinstrumentaanpak met betrekking tot de EU Digital Decade, waarbij de themacoördinator verantwoordelijk is voor de voortgang, kwaliteit en oplevering van projectresultaten.
- Liaison met beleidsontwikkelingen: met als resultaat het onderhouden van een nauwe samenwerking met beleidsmedewerkers.
Eisen
- Kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek.
- Aangeboden kandidaat is beschikbaar voor de functie gedurende de periode en het aantal uur zoals beschreven in de offerteaanvraag.
- Minimaal 5 jaar ervaring als coördinator/programmamanager met ontwikkel- en implementatietrajecten binnen het gemeentelijke veld op het terrein van de digitale overheid, opgedaan in de laatste 10 jaar.
- Minimaal 3 jaar kennis en ervaring met onderzoek naar en implementatie van Europese wetgeving, opgedaan in de laatste vijf jaar.
- Tenminste 10 jaar ervaring op WO werk- en denkniveau op het gebied van informatiemanagement, bestuurskunde, organisatiemanagement, oid.
- Aantoonbaar minimaal 8 jaar werkervaring, in de rol coördinator of programmamanager binnen projecten gericht op de digitalisering van de dienstverlening binnen een gemeentelijke overheid of in landelijke projecten die zich richtten op de gemeentelijke overheid, opgedaan in de afgelopen 10 jaar.
- Minimaal 5 jaar ervaring in een leidinggevende/coördinerende functie.
- We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.
Wensen
- Recente werkervaring als projectleider of adviseur op het gebied van de GDI-voorzieningen met name de voorzieningen DigiD, Machtigen, eHerkenning, eIDAS of MijnOverheid in de afgelopen 10 jaar (blijkend uit cv).
- Aantoonbare kennis van Europese wetgeving en de mogelijke impact op de gemeentelijke uitvoeringspraktijk (blijkend uit een toelichting in de motivatie).
- Recente ervaring als procesmanager, projectleider of adviseur op het gebied van tactische vraagstukken rondom identificatie- en toegangsdiensten in een interbestuurlijke context (hierbij wordt uitsluitend gekeken naar ervaringen opgedaan in de afgelopen 10 jaar blijkend uit het cv).
- Aantoonbare kennis van de landelijke ontwikkelingen ohg van identificatie/authenticatie en toegang (bijvoorbeeld Wdo).